Wat is synchroonzwemmen?

Het synchroonzwemmen bestaat eigenlijk uit twee onderdelen, de figuren (techniek) en de uitvoeringen (zwemmen op muziek). Het synchroonzwemmen onderdeel techniek bestaat uit meer dan 100 figuren, omschreven in het reglement synchroonzwemmen van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, KNZB. Onder uitvoeringen verstaan we het zwemmen op de maat van daartoe geschikte muziek, te verdelen in solo, duet, groep (4-8 meisjes) of combinatie (4-10 meisjes) waarin de aangeleerde figuren, delen of combinaties daarvan, en zwemslagen zijn verwerkt. De combinatie is een samenspel van solo, duet, trio en groep.

Gemma Mengual op het EK in 2006

Gemma Mengual op het EK in 2006
© R.Duppen

Hoe is synchroonzwemmen ontstaan?

Het synchroonzwemmen (voorheen kunstzwemmen genoemd) is voortgekomen uit het zogenaamde trickzwemmen, dat nog uit het eind van de 19de eeuw stamt. Een tussenfase was het figuurzwemmen, later ook met muziekbegeleiding. In 1934 werd tijdens de Wereldtentoonstelling in Chicago de eerste synchroonzwemdemonstratie gegeven.

DSC_3788-250

Natalia Ishchenko op het EK in 2006
© R.Duppen

Na de 2e Wereldoorlog werd het synchroonzwemmen in Europa populair, waarbij in Nederland de Amsterdamse verenigingen Z.A.R. en De Meeuwen als pioniers gezien kunnen worden. In 1956 werd het synchroonzwemmen door de FINA erkend. De eerste officiële wereldkampioenschappen werden in 1973 gehouden in Belgrado. De eerste officiële Europese Kampioenschappen werden in 1974 gehouden in het Sloterparkbad te Amsterdam. Sinds 1984 is synchroonzwemmen een Olympische sport. Toonaangevende landen op dit moment zijn de V.S., Canada, Japan en binnen Europa Rusland, Italië, Frankrijk en Spanje. Nederland is op het ogenblik al weer aardig op weg om een subtopper in Europa en de Wereld te worden. Zo is er in 2009 en 2011 met een Nationaal team (duet, groep en combinatie) deelgenomen aan de Wereldkampioenschappen te Rome, Italie en Shanghai, China. Het Nationaal duet, bestaande uit Nicolien Wellen en Elisabeth Sneeuw zijn op dit moment volop in training om hun Olympische droom in 2012 waar te maken. Daarnaast is de huidige juniorenselectie hard aan het trainen om in september 2012 op de WJK te Griekenland op alle disciplines goed voor de dag te komen.

DSC_8623-400

Het team van Rusland tijdens het EK 2006 - © R.Duppen

Bij De Dolfijn is het sinds 1976 mogelijk het synchroonzwemmen te beoefenen. De Dolfijn heeft in de afgelopen 30 jaar een grote naam in het synchroonzwemmen opgebouwd. Vele malen werd de Nederlands kampioen in solo, duet en groep door De Dolfijn geleverd. Ook werden vele Dolfijnleden voor vertegenwoordigende teams (zowel junioren als senioren) gevraagd. De afgelopen 5 jaar heeft de Dolfijn vele prijzen op verschillende Kampioenschappen in de wacht gesleept.